Studie & Beroepskeuze

Coaching studie- en beroepskeuze
Waarom coaching voor het maken van een studiekeuze of beroepskeuze? Het maken van een studiekeuze of beroepskeuze is een van de belangrijkste keuzes, die jij maakt in jouw leven. Vandaar dat het belang groot is om een bewuste keuze te maken. Wanneer is het verstandig om jezelf extra te verdiepen in de vraag; welke studie ga ik volgen? Welk beroep past bij mijn talenten? De momenten dat deze vragen extra aandacht verdienen zijn:

-Zit jij in het (voor) laatste eindexamenjaar van VMBO, HAVO of VWO?
-Volg jij een bachelor, ben jij in de oriëntatiefase welke master jij gaat kiezen?
-Hoe kan jij jezelf voorbereiden op het toelatingstraject om toegelaten te worden voor een studie?
-Studeer jij aan het MBO, HBO of WO maar twijfel jij aan de studie die jij volgt?
-Wil jij vanuit een werkende of werkloze situatie (verder) studeren?
-Ben jij uitgeloot of uitgevallen op de opleiding van jouw eerste keuze, en zit jij met de vraag “Hoe nu verder?”

Het Studie- en beroepskeuzetraject is een uitgebreid en compleet pakket van talentonderzoeken en coachingsgesprekken, speciaal samengesteld om tot een integraal advies te komen. Centraal binnen de coaching staan de volgende vragen: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Gericht op de toekomst onderzoeken we wat jij wilt bereiken, wat voor werk je wilt doen en welke beroeps- en studiemogelijkheden het beste bij jouw talenten passen.

Het coachingstraject kent 2 varianten gericht op studie- en beroepskeuze. De korte en de uitgebreide variant:

 • Studie- en beroepskeuze begeleiding kort
  Kennismakingsgesprek/ persoonlijkheidstest, beroepentest voor studiekeuze en
  analyse/ 3 studie- en beroepskeuze coachinggesprekken/ evaluatie gesprek/
  eindrapport met studieadvies
 • Studie- en beroepskeuzebegeleiding uitgebreid
  Kennismakingsgesprek/ persoonlijkheidstest, beroepentest voor studiekeuze,
  beroepskeuzetest en analyse/ 5 studie en beroepskeuze coachinggesprekken/
  toekomst planning/ evaluatie gesprek/ eindrapport met studieadvies

Tevens kunnen de trajecten aangevuld worden met de module hoogbegaafdheid/ eXtra intelligentie, de module dyslexie en/of de module leren te leren.

Opdrachten
Tussen de gesprekken door wordt er gewerkt aan opdrachten. De uitkomst hiervan gebruiken we in de gesprekken. De gesprekken worden gecombineerd met een aantal testen. De uitkomst van deze testen wordt gekoppeld aan passende beroepen en studies. De testen kunnen alleen gemaakt worden in combinatie van een coachingstraject. De ervaring leert, dat een test gecombineerd met gesprekken, het meest inzicht geeft.

Zelfkennis
Bepaalde studies organiseren een toelatingstraject of een intake-procedure. De ervaring leert, dat het volgen van een coachingstraject gericht op studie- en beroepskeuze, een goede voorbereiding vormt voor het toelatingsgesprek van de studie en zo van toegevoegde waarde kan zijn.

Door deelname aan dit traject ontstaat een hoeveelheid aan zelfkennis, wat waardevol is bij het maken van toekomstige keuzes op studie en werk gebied. Alle informatie over jou, die we op deze manier hebben verzameld, komt in een uitgebreid persoonlijk schriftelijk profiel met een concreet advies. Dit naslagwerk zal jij nog vaak teruglezen.

Totale duur
De totale duur, vanaf het begin van het traject en de start van een (nieuwe) studie hangt natuurlijk volledig af van de cliënt, hoe lang hij of zij nodig heeft voor de oriëntatie en welke keuzes uiteindelijk gemaakt worden. Doorgaans wordt een afspraak eens in de twee weken gepland, zodat er voldoende tijd tussen de gesprekken is voor de cliënt om opdrachten te maken en de gesprekken voor te bereiden.

Voor ouders
Zoekt u als ouder een studie- beroepskeuze advies voor uw kind en stelt uw kind het op prijs, dan bent u van harte welkom om mee te komen naar het kennismakingsgesprek en het evaluatiegesprek.

Heb jij interesse om een studie en beroepskeuzetraject bij Rosenbrand coaching te volgen neem dan contact op.

Klantervaringen

“Bij Marieke heb ik het traject studie-en beroepskeuze gevolgd. Erg interessant om mijn persoonlijkheidsprofiel te koppelen aan de uitslag van de beroepentest en studiekeuzetest. Ik heb veel aan de adviesgesprekken gehad. In september start ik mijn studie!”

“Prettige ervaring. Helaas eerst een studie geprobeerd die niet bij mij past.Door de coaching weet ik nu welke studie wel bij mij past.”

Comments are closed.